top of page

BLOG

RECENT

De kleineondernemersregeling BTW vanaf 1 januari 2020


De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020.

Als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan €20.000* omzet in een kalenderjaar hebt, dan kunt u kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting. * het gaat om in Nederland belastbare omzet

In deze brief leest u wat de verschillen zijn tussen de huidige kleineondernemersregeling en de nieuwe kleine ondernemersregeling.

Uiterlijk 20 november kiest u of u mee wilt doen aan de nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020. Neem contact met ons op voor het aanmeldformulier.

Wat als u nu al ontheffing van administratieve verplichtingen heeft op basis van de bestaande kleineondernemersregeling?

Als u op dit moment geen aangifte omzetbelasting hoeft te doen, omdat u al een ontheffing hebt van administratieve verplichtingen op basis van de huidige kleineondernemersregeling, dan zijn dit de gevolgen van de nieuwe kleineondernemersregeling voor u;

  • U maakt per 1 januari 2020 automatisch gebruik van de nieuwe kleineondernemersregeling

  • U hoeft zich niet aan te melden

  • U kunt uw deelname op ieder moment beëindigen

  • Nadat u zich hebt afgemeld voor de nieuwe kleineondernemersregeling, kunt u zich 3 jaar lang niet meer aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor de nieuwe KOR? Of wilt u daar niet aan deelnemen? Dan moet u zich uiterlijk 20 november 2019 afmelden bij de Belastingdienst. Vraag dan bij ons naar het afmeldformulier. De rest van deze brief is niet op u van toepassing.

Wat als u enkel vrijgestelde prestaties verricht?

Als u op dit moment geen aangifte doet, omdat u alleen vrijgestelde prestaties verricht, dan verandert er voor u niets. De rest van deze brief is niet op u van toepassing.

Maar wat gaat er dan veranderen?

Nadelen van de nieuwe kleine ondernemersregeling?

Meedoen aan de nieuwe kleineondernemersregeling zorgt ervoor dat u btw op zakelijke kosten en investeringen niet meer af kunt trekken. Ook heeft u geen recht op aftrek van naar u verlegde en verwervings-btw. Als u van plan bent om te gaan investeren, dan kan dit een overweging zijn om niet aan de nieuwe kleineondernemersregeling deel te nemen.

Is de keuze definitief?

De nieuwe kleineondernemersregeling kan nooit met terugwerkende kracht worden toegepast. Na 1 januari 2020 gaat voor toepassing van de nieuwe kleineondernemersregeling een meldingstermijn van vier weken gelden voorafgaand aan het aangiftetijdvak waarin de nieuwe kleineondernemersregeling wordt toegepast. Een ondernemer die opteert voor de nieuwe kleineondernemersregeling kan pas na drie jaar de nieuwe kleineondernemersregeling weer opzeggen. Tegelijkertijd geldt dat pas drie jaren na die opzegging er opnieuw gekozen kan worden voor toepassing van de nieuwe kleineondernemersregeling.

Wat als u meedoet met de nieuwe kleineondernemersregeling en uw omzet boven de € 20.000 komt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u meer gaat verdienen dan u in eerste instantie dacht. Misschien krijgt u meer of grotere opdrachten. Als uw omzet boven de €20.000 uitkomt, kunt u niet meer meedoen met de nieuwe kleineondernemersregeling. U gaat vanaf dat moment uw klanten weer btw-facturen sturen. En u gaat weer aangifte doen en btw betalen. Het is belangrijk dat u dit aan de Belastingdienst doorgeeft.

Wat als u twijfelt welke keuze u moet maken?

Als u twijfelt of u gebruik wilt of kunt maken van de nieuwe kleine ondernemersregeling, neem dan contact met ons op. Wij willen u graag helpen bij het in kaart brengen van de voor- en nadelen.

Wanneer is het verstandig om contact met ons op te nemen?

Als u naar verwachting in 2020 minder dan 20.000 omzet heeft en daarnaast 1 of meer van de volgende punten op u van toepassing zijn;

  • U weet niet of en welke keuze u moet maken

  • U heeft een sterk wisselende omzet

  • U bent particulier en heeft in 2016 of later btw op zonnepanelen terugontvangen en dit bedrag is €2.500 of meer

  • U doet zaken met het buitenland

  • U heeft een art. 23-vergunning

  • U verhuurt een pand met omzetbelasting

Deze informatie is ook te vinden op de website van de belastingdienst.

Archief
bottom of page